Skip to main content

Защо онлайн магазин зарежда бавно?

Ускорете уебсайта си с WebP

Скоростта или забавянето на уеб сайта обикновено е времето, необходимо на посетителя да зареди определена страница. Разделяме го на скорост на заден план и скорост на интерфейса. И кой уебсайт е наистина бърз и какво главно му влияе?

Нека да посочим коя платформа е най-бърза – коя е наистина бърза или не най -бързата? Преди да стигнем до резултата (ако има такъв), нека разгледаме по – отблизо уебсайтовете, тяхната скорост, CMS, WordPress и т.н. 

Какво точно е скоростта? И какво влияе на това?

Скоростта или забавянето на уеб сайта обикновено е времето, необходимо на посетителя да зареди определена страница. 

Разделяме го на:

  • бекенд скорост – колко бързо сървърът може да генерира страницата и да я изпрати на клиента
  • скорост на интерфейса – колко бързо може да се покаже генерирана страница (HTML) на браузъра на клиента – изобразяване на CSS, показване на изображения, зареждане на JavaScript и т.н.

Как скоростта на уебсайта влияе върху самата CMS?

За да е бърз сайта е нужен оптиминизация на скорост на уеб сайта – напр. с минимизиране на JavaScript, преоразмеряване на изображението , намаляване на размера на HTML кода, CSS компресия .

Инструменти на скоростта

Използваме два най -използвани инструмента и те са: 

Какво друго трябва да оптимизираме? Ето няколко други трикове,които сайтът ще стане по-бърз

Изображенията и видеоклиповете могат да се забавят главно поради техния размер (колко отнема на клиентите да изтеглят от сървъра). Затова специално за снимки препоръчваме няколко полезни съвета и трика, от които избираме:

  • ако имаме изображение 200x200px в HTML, но всъщност е 500x500px, то е ненужно голямо, тъй като клиентът вижда само 200×200 и затова трябва да слагате правилни размери.
  • опитайте се да ги намалите, като използвате подходящ формат, напримепр .webp,

Cloudflare

Ако използвате Cloudflare CDN за Вашия сайт, то трафикът на сайта Ви ще бъде пренасочен към мрежата на CloudFlare. Технологията работи така, че кешира Вашите статични ресурси, които представляват около 40% от сайта Ви, след което ги разполага на различни сървъри по света. По този начин кешираното съдържание се сервира от сървъра, който се намира най-близко до потребителя. Това влияе много позитивно на времето за зареждане на сайта Ви. За по-бързото зареждане спомагат и други алгоритми за компресиране, като един от тях е gzip. Друго предимство е оптимизирането на ресурсите, които ще черпи Вашия хостинг услуги. Голяма част от заявките за статични ресурси ще бъдат обединени, а JS/CSS файловете ще бъдат автоматично минифицирани, което спестява трафик.

Можете да активирате CloudFlare технологията за Вашия сайт за по-малко от 5 минути. Необходимо е само и единствено да се регистрирате в Cloudflare, което можете да направите директно от cPanel. За ваше улеснение, всички останали настройки ще бъдат извършени автоматично.

Споделете тази статия:

Може да харесате и...

Какво е SEO оптимизация

SEO означава оптимизация за търсачки, която помага на вашата страница да се класира по-високо в Google и други търсачки

Защо редизайн на уеб сайта е един от най-важните елементи в уеб сайта?

Значително подобрява използваемостта на сайта за мобилни посетители!