Skip to main content

Какво е SEO оптимизация

4-те най-често срещани грешки в SEO оптимизация

SEO означава оптимизация за търсачки, която помага на вашата страница да се класира по-високо в Google и други търсачки за подходящи, целенасочени заявки – и следователно, за привличане на повече кликвания от потребителите, тъй като те са склонни да кликват върху първия резултат – за да привлекат повече трафик към сайт .

Можете да оптимизирате страниците си въз основа на това, което търсещите машини търсят в даден уебсайт , което се променя, тъй като технологичните тенденции продължават да се развиват. И ако още не сте го направили, можете да коригирате присъствието си в мрежата, за да сте сигурни, че е полезно и информативно.

Но SEO не винаги е било по този начин. В ранните дни на интернет търсачките са класирали сайтовете по това колко пъти всеки сайт е използвал определена ключова дума . Това доведе до практика, известна като „пълнене на ключови думи“, и това означаваше, че дори висококачествените сайтове могат лесно да бъдат погребани. Сега Google дава приоритет на качеството пред плътността на ключовите думи.

Ако имате уебсайт, това е добра новина, защото можете да инвестирате време и ресурси, за да създадете сайт, който ви прави по-склонни да се класирате високо.

За да научите как, трябва да разберете как работят търсачките. Ще използваме Google като пример, защото той дава възможност за повечето търсения в света.

Как работи Google?

Когато въведете дума за търсене, алгоритъмът на Google определя кои от уебсайтове там ще бъде най-подходящ за вас. След това той изброява съответните сайтове, като взема предвид тяхната релевантност и популярност – сред другите фактори за класиране – и ги показва на страницата с резултати от търсачката, която индустрията нарича .

Обхождане

Google постоянно търси в мрежата, търсейки нови или актуализирани страници, симулирайки потребителите на поведение. Той използва програми, известни като уеб обхождащи , които следват връзки в интернет, процес, известен също като обхождане, и докладват какво намират на сървърите на Google.

Ето защо е фундаментално да се гарантира, че вашите страници са достъпни за обхождане и архитектурата на вашия сайт трябва да улесни навигацията във всички страници на сайта, чрез ефективното използване на вътрешни връзки. 

Техническото SEO е аспектът на SEO, който ще ви помогне ефективно да конфигурирате вашия сайт, за да оптимизирате възможността му за обхождане. Съществуват различни SEO инструменти, които могат да ви помогнат с тази задача.

Индексиране

Когато роботите на Google връщат информация за уебсайт, колекция от вътрешни сървъри анализира съдържанието на всяка страница, за да определи нейните теми.

Ако Google прецени, че информацията за страницата може да бъде полезна и подходяща за показване в резултатите от търсенето, тя ще я запази в своя индекс, готова за показване, когато някой търси съответна тема.

Ето защо е важно да направите:

 • Уверете се, че всяка страница се показва само чрез един URL адрес (като се избягва дублирано съдържание)
 • Използвайте кратки и подходящи заглавия и заглавия на всяка страница
 • Представете уникална, изчерпателна описателна текстова информация на всяка страница
 • Добавете алтернативен текст или текст, който се показва вместо изображения, за да помогнете на Google да обработва видео и съдържание на изображения

Колкото по-ясни сте за съдържанието на страницата, толкова по-точен ще бъде процесът на индексиране. Ето защо маркетингът на съдържание е ключов за успеха на SEO.

Класиране

Когато някой извършва търсене, Google определя кои страници се появяват първи, за да осигурят най-доброто потребителско изживяване, като вземе предвид фактори като:

 • Думите, използвани в заявката за търсене
 • На потребителя
 • Популярността на връзката към страницата
 • Конфигурацията на страниците, за да осигури бързо, надеждно изживяване: като скоростта и удобството за мобилни устройства.

Продължаващото предизвикателство на SEO е да гарантира, че страниците на вашия сайт се представят по-добре от всички останали по същата тема, като се вземат предвид гореспоменатите SEO фактори, така че една страница може да продължи да се представя по-добре в резултатите от търсенето, независимо от промените в алгоритъма.

Какво ви помага да се класирате по-напред днес?

От 90-те години насам търсачките използват алгоритми, за да определят кои сайтове трябва да се показват първо на техните страници с резултати. Това, което тези алгоритми приоритизират, обаче се промени много.

От дните на пълнене на ключови думи Google работи усилено, за да разбере какво прави уебсайта подходящ и информативен. Той прилага тези знания на всеки няколко месеца, когато пуска нова актуализация, предназначена да класира сайтовете по-ефективно.

Google все още обмисля използването и включването на целевата ключова дума в съдържанието при класиране на уебсайтове, въпреки че качеството на информацията също има значение.

Google оценява качеството въз основа на:

Някои от тези фактори са на страницата, което означава, че те са част от начина, по който изпитвате уебсайта. Други са извън страницата, като други сайтове, които се свързват с вашия. Връзките се възприемат като „гласуване“ или одобрение от Google. Елементите извън страницата укрепват репутацията и популярността на вашия сайт, за да подобрят класирането му.

Класифицирането на различните области, които трябва да бъдат оптимизирани според това дали са на страница или извън нея, ще ви помогне да разработите ефективна SEO стратегия. SEO на страницата и SEO извън страницата ви помагат да се класирате по-високо, но начините за прилагането им на практика са доста различни.

Страница срещу SEO извън страницата

Най-добрият начин да разграничите SEO на страницата и на страницата е чрез самите термини.

SEO на страницата се отнася до елементите, които са включени в сайта, техническите конфигурации, както и съдържанието, което търсачките ще вземат предвид, включително, но не само:

 • Етикети на заглавието
 • Мета описания
 • Заглавия
 • URL структура
 • Копие на основната страница
 • Изображение Alt описания
 • Скорост на натоварване
 • Мобилност

Колкото повече SEO елементи на страницата адресирате ефективно, толкова по-високо ще се класира сайтът ви при органично търсене.

Ето защо е важно да започнете процеса на SEO, като направите проучване на ключови думи , който ще ви помогне да разберете как търси вашата целева аудитория. Изследването на ключови думи ще ви помогне да определите как да се уверите, че различните области на вашите страници са подходящи и описателни за най-популярните и подходящи потребителски търсения, за които искате да се класирате. 

Има инструменти за изследване на ключови думи, които можете да използвате, както и данните, предоставени директно от Google чрез Google Search Console безплатно, за да започнете с изследването на ключови думи.

Също така е важно да се разработят SEO одити, за да се анализира техническата конфигурация на вашия сайт, както и значимостта на съдържанието спрямо целевите ключови думи, за да се подобри съответно вашето съдържание. 

SEO извън страницата също помага да се подобри класирането на вашия сайт, тъй като Google вижда връзките като „препоръки“, които ще насочат популярността към вашия сайт, но е по-трудно да се предприемат действия, за да се подобри директно. Това е така, защото SEO извън страницата включва сайтове, които не са ваши, но водят към вас. Това може да включва:

 • Блогове и статии, които водят към вашето съдържание
 • Сайтове за споделяне на видео, аудио или изображения, които хостват съдържание извън сайта
 • Справочници и сайтове за фирмени прегледи

Ако управлявате местна компания, можете да изпратите информацията за вашата компания на сайтове като Yelp и Yellow Pages, за да започнете да подобрявате собственото си SEO извън страницата. За да направите присъствието си още по-силно, насърчете клиентите си да оставят отзиви и да оценят бизнеса ви на тези страници.

Другата голяма част от SEO извън страницата е привличане на препратки чрез кампании за изграждане на връзки. Обратната връзка е всяка външна връзка, която връща потребителите към вашия сайт. Колкото повече препратки имате, толкова повече другите ви смятат за авторитет във вашия бранш.

Предсказуемо тази област е създала проблеми, тъй като е трудно да се създадат връзки. Собствениците на уебсайтове използваха, а някои все още правят, търгуват или купуват препратки с надеждата да станат по-популярни и да се класират по-високо в резултатите от търсенето. Но днес всякакви връзки, изградени по неестествен начин, предназначени да манипулират класирането на даден сайт, могат да се считат за нарушение на насоките на Google и всъщност могат да повлияят негативно и да накажат класирането на вашия сайт в резултатите от търсенето.

В днешно време качеството на вашите препратки е много по-важно от това колко имате. Връзките, които сочат към страниците на вашия сайт, трябва да идват от подходящи, а в идеалния случай и авторитетни сайтове. Всяка връзка на вашата страница трябва да е подходяща за вашето съдържание и да представлява интерес за вашата аудитория. Можете да работите за увеличаване на броя на препратките, стига да следвате насоките за качество на Google.

Най-добрите стратегии за изграждане на връзки разчитат на създаването на изключително полезно, привлекателно и споделяемо съдържание в различни формати, от ръководства, до интервюта, инфографики или видеоклипове (като уеб семинари), които можете да популяризирате с вашата общност и влиятелни лица чрез социални медии или бюлетини, които ще след това решете дали ги свързват, ако ги намират за полезни.

Някои ефективни стратегии са:

 • Изпращане на публикации за гости в уважавани блогове
 • Създаване на инфографика за споделяне
 • Разработване на съдържание, което споменава влиятелни лица и тенденции във вашата област
 • Публикуване на мултимедийно съдържание на сайтове като Vimeo, YouTube , SoundCloud и Flickr

Вашата крайна цел е да развиете репутация на авторитет във вашата област и това ще бъде отразено в популярността на връзките.

Съсредоточете се върху аудиторията си

След като вече сте запознати със SEO, можете да работите за подобряване на класирането и видимостта на вашия сайт. И е лесно да започнете! Колкото по-ценно е вашето съдържание за вашата аудитория – и колкото повече оптимизирате, толкова повече технически аспекти на вашия сайт – толкова по-добри ще бъдат вашите резултати.

Споделете тази статия:

Може да харесате и...

Как да изградите своя онлайн магазин

Магазин за електронна търговия е най-добрият вариант да продадете свои собствени уникални продукти.

Защо онлайн магазин зарежда бавно?

Скоростта или забавянето на уеб сайта обикновено е времето, необходимо на посетителя да зареди определена страница.